Terug

Recensies

Schrijven over dat waar je niet over schrijven kunt

Zeven jaar geleden is het dat Nicole Krauss’ laatste roman Great House verscheen. En nu is er dan eindelijk Forest Dark, een bomvolle ideeënroman over twee mensen die, elk op hun eigen manier, worstelen met het menselijk tekort. Krauss’ nieuwste is een indrukwekkende en ontroerende tour de force die…

Eenieder een droeve last

Morgen wordt de Man Booker Prize for Fiction, de bekendste prijs voor Engelstalige literatuur, uitgereikt. Onder de genomineerden dit jaar zijn Paul Auster (4321), Mohsin Hamid (Exit West) en Ali Smith (Autumn) maar Britse gokkers zetten massaal hun geld in op George Saunders en diens romandebuut Li…

Binnenkijken bij de Schneiders

Een van de verrassingen op de longlist van de ECI Literatuurprijs dit jaar was Margot Vanderstraetens Mazzel tov, voor Nederlanders althans. Het boek, waarin Vanderstraeten schrijft over de periode waarin ze als werkstudente bijles gaf aan twee orthodox-joodse kinderen, is wel een groot succes in Be…

Vijftig boeken: Sophie's Choice (1979)

Voor het jaar 1979 selecteerden we Sophie's Choice van William Styron. Een zeer, zeer aangrijpende roman over hoe mensen in extreme situaties zichzelf kunnen verliezen en over hoe taal onmachtig is om heftige gebeurtenissen te beschrijven. Collega Ruth Kief beveelt het boek aan. 

'She faltered. Her…

Een typische obsessieve meisjesvriendschap

'Ik hoorde gelach en keek op, ik zag de meisjes en bleef kijken.' Zo begint Emma Clines succesvolle debuutroman over de tiener Evie Boyd die in de ban raakt van een gewelddadige sekte. Ik keek op en bleef kijken… de herhaling is belangrijk, want, zo blijkt al gauw, het imposante De meisjes (The Girl…

De nieuwe Smith, de lange aanloop naar een schandaal

Swing Time, de vijfde, rijke roman van Zadie Smith, begint in een onbestemde flat. De telefoon rinkelt voortdurend maar de naamloze hoofdpersoon is geïnstrueerd onder geen beding op te nemen. Pas op de derde dag wordt het stil en laat de portier van het flatgebouw weten dat de journalisten niet lang…

Na de verwoesting

In de jaren vijftig van de vorige eeuw legde de Amerikaanse fotograaf Leonard Freed (1929-2006) het leven van Joodse Amsterdammers op de gevoelige plaat vast. Recentelijk schafte het Joods Historisch Museum in totaal 233 van de ruim 2.500 opnamen die de fotograaf in die periode maakte aan, en eind o…

We zijn er

Waarom zou je je zo intensief bezig willen houden met iets wat al zo lang geleden gebeurde? Dat is vaak de eerste vraag wanneer ik vertel dat ik onderzoek doe naar mijn Joodse familieleden en wat hen tijdens de Tweede Wereldoorlog aangedaan is. Het is een begrijpelijke reactie, waarom je vrijwillig …

Het hele leven

De nieuwste roman van Gustaaf Peek vertelt het verhaal van Marius en Tessa, twee geliefden die elkaar al vanaf de middelbare school kennen. Daar is hun relatie geen lang leven beschoren, maar als ze elkaar jaren later weer tegenkomen slaat de vonk opnieuw over. Tessa is inmiddels getrouwd en heeft e…

Vraatzucht, extase en spaghetti

Het Zweedse Fool: Food Insanity Brilliance & Love is een welkome afwisseling in de hedendaagse hausse aan kooktijdschriften. In dit prachtig vormgegeven blad geen recepten maar artikelen over persoonlijke en nationale eetculturen en interviews met gerenommeerde, eigenzinnige chefs. Het thema van…

Een geschiedenis van avonturiers en buitenbeentjes

November 2012: Jaap Scholten treedt op bij Crossing Border. Voorafgaand aan het optreden wordt hij naar zijn kleedkamer gebracht waar een stewardessenkoffertje op hem wacht. Het koffertje is bij het theater voor hem afgegeven, maar niemand weet door wie. Wanneer Scholten het openmaakt blijkt het vol…

Van de dingen die niet voorbij gaan

Het is 1960. De twaalfjarige Göran Rosenberg is op kamp op het Zweedse eiland Väddö. Het is de zomer waarin de jongen, tijdens een van die eindeloze avonden, voor het eerst een meisjesborst aanraakt. Maar dat is niet de reden waarom juist deze zomer voor altijd in zijn geheugen gegrif…

Denken met een vinger aan de pols

'Zo er iets is dat de beschouwingen in dit boek verbindt, dan is het de overtuiging dat een besef van sterfelijkheid het beste medicijn is om het leven dragelijk te houden,' schrijft arts en filosoof Bert Keizer in het voorwoord van zijn nieuwste boek Tumult bij de uitgang. Keizer, die door zijn wer…

Het is ons gaan dagen

De Tweede Wereldoorlog is hip, tenminste als we op uitgevers afgaan. Zo zijn in de afgelopen jaren ook behoorlijk wat titels uit de periode zelf opnieuw uitgegeven. De boeken van Hans Keilson zijn hiervan wellicht het bekendste voorbeeld, maar ook romans van Hans Fallada en Anna Seghers leiden een s…

Big Brother is weight watching

Pandora Halfdanarson, de hoofdpersoon uit Lionel Shrivers nieuwe roman Big Brother, heeft het goed voor elkaar. Ze  heeft een prima huwelijk, twee leuke stiefkinderen, een succesvol bedrijf en een fijn huis. Maar dan ontdekt ze dat haar oudere broer in korte tijd extreem dik geworden is, zo dik…

Vluchten in vetvrije koekjes en emmertjes dipsaus

Op het eerste gezicht lijkt Jami Attenbergs De Middlesteins over een ontspoorde joodse familie te gaan. De familie Middlestein is dan ook expliciet Joods: ze gaan naar sjoel, vieren de joodse feestdagen, eten typisch Joodse gerechten. Maar al gauw blijkt dat de roman veelomvattender is. Attenbergs o…

Schrijven als toverkunst

Er is iets paradoxaals aan de absurde verhalen van Etgar Keret. De vreemde, onrealistische situaties waar de hoofdpersonen in verzeild raken en de curieuze wezens die ze ontmoeten, confronteren ons met het feit dat wij de wereld en, belangrijker nog, de ander nooit helemaal kunnen kennen. Maar in &e…

Schrijven tegen de klippen op

Op 6 juni 1944 wordt de Joodse David Smalhout samen met zijn vrouw opgepakt in Amsterdam. Vandaaruit gaat hij op transport naar Westerbork, en dan naar Theresienstadt, Auschwitz-Birkenau en Meuselwitz. Smalhout overleeft de oorlog en keert in juni 1945 terug naar Nederland. Hij kan weer aan de slag …

Intrigerende Rijksmuseumthriller rond Wilhelmina's vader

Wat nou als koningin Wilhelmina niet de dochter van Willem III was maar van diens adjudant-secretaris Sebastiaan de Ranitz? En wat nou als er, na ruim 130 jaar, documenten die dit bewijzen aan het licht dreigen te komen? Ziehier het uitgangspunt van De nachtwaker. Het koningscomplot, de intrigerende…

De mislukte fruitschaal en eenzaamheid na Barthes

In november 2009 verscheen Changing My Mind, van de Britse auteur Zadie Smith (1975), dit voorjaar de vertaling: Ik heb mij bedacht. Smith, bekend van romans als The Autograph Man (2002) en On Beauty (2005), heeft zich ondanks haar grote succes als fictieschrijver de afgelopen jaren vooral beziggeho…

pro-mbooks1 : athenaeum